Munga är ett bostadsområde som ligger naturskönt intill Mungasjön cirka 2 mil norr om Västerås i Romfartuna socken.
Med sin närhet till Västerås, som bara är 20 minuter bort med bil, är det ett populärt område för både sommarboende och åretruntboende. Av de totalt 277 tomterna är cirka hälften åretruntboende.
Det naturnära boendet gör att du från din ytterdörr bara är några fotsteg från naturen. I området är mycket av den gamla skogen bevarad runt omkring bebyggelsen samtidigt som det finns öppna ängar som gör att området känns luftigt. Det finns gott om promenadmöjligheter på våra grusvägar eller på stigar ute i skogen. På en långpromenad genom Munga på sommaren möts du av skogsnatur, gräsfyllda ängar, vacker bebyggelse, sjöutsikt, åkrar med spannmål och möten med trevliga grannar. Vem älskar inte den där doften av sommarvarm skog under promenaden!
Mungasjön ingår i Norrströms huvudavrinningsområde. Sjön har en area på 0,577 kvadratkilometer och ligger 44 meter över havet. Sjön avvattnas av vattendraget Kvarnbäcken.
Besök gärna vår trevliga badplats under sommaren och ta ett härligt dopp. Här finns en stor brygga. Det finns även en flytbrygga lite längre ut i sjön som du får simma ut till. Badplatsen har en liten sandstrand och det är ganska långgrunt, så det passar bra för små barn. I anslutning till badplatsen hittar du även omklädningsrum och ett dass.
Vi hjälps åt att hålla badplatsen ren från skräp och soptunna finns utplacerad i närheten. Tänk på att badplatsen är obevakad, så låt inte små barn gå och bada själva. Av hygienskäl tillåter vi inte hundar på stranden eller i vattnet vid badplatsen. Det är inte heller tillåtet att fiska vid badplatsen av hänsyn till de badande.
Vill du bada din hund finns en klipphäll cirka 100 meter till höger från badplatsen där det är tillåtet för hundar att bada.
Det finns för ingen parkering vid badet och av säkerhetsskäl (utryckningsfordon måste komma fram) är det inte tillåtet att parkera längs vägarna på området. Närmsta parkeringsplats till badet är vid båtplatsen/dansbanan.
Vi som bor i Munga missar inte en chans att träffas och umgås. På området, precis vid båtplatsen nere vid sjön har vi en större äng där vi klipper gräset på sommaren. Här finns dansbana med serveringsmöjligheter, ett chokladhjul och en stor gräsmatta. På gräsmattan finns även en flaggstång som till midsommar omvandlas till midsommarstång. Just midsommar är en årligen återkommande tradition där i stort sett alla Mungabor samlas för att fira. Då tar man med sig familjen och en picknickfilt och sätter sig på gräset och de som vill dansar runt stången. Naturligtvis finns det fika att köpa om man inte har med sig en egen picknickkorg. Chokladhjulet är igång och det brukar även ordnas med andra lotterier med fina priser.
En annan tradition är att fira in våren på valborgsmässoafton med en stor brasa, underhållning av en manskör och även här fika, chokladhjul och lotterier.
Intill samlingsplatsen och dansbanan finns även en stor gräsyta med fotbollsmål uppställda. Ett favoritställe för de lite yngre boende här i Munga. Eller varför inte dra ihop en vänskaplig match med dina vänner eller kollegor?
Strax bredvid fotbollsplanen hittar du även en boule-bana som är flitigt utnyttjad under säsongen. Det finns ett stort intresse för detta i område och tävlingar anordnas regelbundet.
En nyhet som monterades 2018 är ett så kallat utomhusgym där du kan ta ett träningspass. Varför inte värma upp med en joggingrunda eller rask promenad i området, sedan stanna till vid utegymmet för att köra några övningar. Dra med dig dina grannar och passa på att umgås samtidigt. Är du träningsintresserad? Varför inte bjuda in till en träff vid utegymmet och visa dina grannar hur man kan använda det.
Strax intill mötesplatsen finns det en båtbrygga där boende i Munga har möjlighet att lägga sin båt. Då det är en liten sjö, med känslig natur, tillåts inga motorbåtar. Ta en lugn och rogivande roddtur eller varför inte slänga ut ett metspö och hoppas på napp.
Invid Mungasjön har det en gång i tiden funnits en fornborg som troligen gått under namnen Sjöboborgen eller Sjöbo skans. Det finns i dagsläget inte många synliga spår av den, då naturen har tagit över och lämningar har blivit överväxta av vegetation. För att komma till området för fornborgen går man ner till badplatsen och förbi bryggorna upp i skogen och klipporna. Där har fornborgen en gång stått. Är man arkeologiskt intresserad finns mer information att hitta i Riksantikvarieämbetets Fornsök.
När du åker mot Munga från riksväg 56 åker du förbi en gård som heter Åbylund. Precis vid infarten till Åbylund gör vägen en 90-gradig sväng och direkt efter det ser man en stor sten på höger sida av vägen och ett träd på vänster sida. Stenen är den så kallade Uggelstenen som är cirka 2x2 meter runt om och 2 meter hög.
Enligt uppgifter ska fru Sparfvenfält i Åbylund ha suttit och ”ugglat” och sett på folket när de arbetat, medan hennes make var i Ryssland.
Stenen har också gett namn till vägen som går in till Munga – Uggelstensvägen. Läs mer i Riksantikvarieämbetets fornsök.
Ungefär mitt i området, i utkanten av en stor äng, finns en lekplats för barnen. Här finns gungor, gungbräda och andra aktivitetsleksaker (allt godkänt enligt regelverket). Intill lekplatsen finns också en liten pulkabacke till vinterns pulkarace. Lekplatsen är mycket populär hos barn boende här likväl som besökande barn. Varför inte ta med dig en picknickkorg till lekplatsen, bord och sittplatser finns där.